40 ország 350 tudósa és természetvédője írta alá a bálnák és delfinek védelme érdekében globális akciót szorgalmazó petíciót. Úgy látják, hogy a fajoknak több mint a fele védelemre szorul, és pengeélen táncol a sorsuk. Ha nem indul cselekvés a túlhasznált és túlszennyezett óceánok állapotának javítására, akkor még a mi életünkben számos faj kihal, ez alól pedig az ikonikus fajok sem kivételek.

„A bálnák veszélyeztetett helyzetének felismerése legyen egy történelmi pillanat, ami szikraként szolgál a cselekvések sorozatának elindításában, amely során döntéshozók, tudósok, politikusok és a nyilvánosság közösen menti meg óceánjainkat.” (Mark Simmonds, a petíció koordinátora, szenior tengerkutató)

A „Mentsük meg a bálnákat!” szlogen már a 70-es 80-as évekből ismerős lehet, amikor a kereskedelmi célú bálnavadászat visszaszorításáért küzdöttek aktivisták. Ennek eredményeként a populációk a világ számos pontján esélyt kaptak a növekedésre.

A szervezett vadászat után most más jellegű emberi fenyegetésekkel kell szembenézniük: a műanyagszennyezés, az élőhely- és prédavesztés, a klímaváltozás vagy a hajókkal való összeütközés. Azonban a legnagyobb fenyegetést messzemenően a más fajokra történő halászat során használt hálók és egyéb eszközök jelentik: megközelítőleg 300 000 bálnát és delfint halásznak ki évente véletlenül.

Tudósok százai fejezték ki aggodalmukat az ügyben, hogy egyre közelebb kerülünk számos olyan faj kihalásához, ami megelőzhető lenne. Ha pedig nem cselekszünk, a jövő nemzedékeitől elvesszük az esélyt, hogy megismerjék ezeket az intelligens és inspiráló teremtményeket.

Van olyan faj, amelyből csak néhány száz, de olyan is akad, amiből csak néhány tíz egyed maradt a természetben. A szakértők szerint pedig szinte elkerülhetetlen, hogy ezek is a ma kihaltnak vélt baiji, a kínai folyami delfin sorsára jussanak. Az aláíró tudósok arra is rámutatnak, hogy ezek a kialakult szélsőséges helyzetek elkerülhetők lehettek volna, ha nem hiányzott volna a politikai akarat.

„A kritikus pont, hogy a kormányok kidolgozzák, finanszírozzák és végre is hajtsák a szükséges intézkedéseket az ikonikus fajok megfelelőbb védelme és megmentése érdekében – hogy azok ne jussanak a baiji sorsára.” (Dr Susan Lieberman, Wildlife Conservation Society)

A tudósok és természetvédők által aláírt levél egy növekvő mozgalom része, aminek célja, hogy felhívják a figyelmet a bálnák és delfinek életét fenyegető veszélyekre. A problémákat szeptember folyamán, az International Whaling Commission ülésén vitatták meg, melynek alapvető feladata a fenyegető kihalások megakadályozása. Ennek érdekében a tagok monitorozzák, hogy hány faj sodródott a kihalás szélére, és ezek megelőzése érdekében mit kell tennünk.

Forrás: Helen Briggs, BBC