Az ellenzéki pártok összefogásának egyik élharcosa a Gyurcsány Ferenc, egykori miniszterelnök által vezetett Demokratikus Koalíció. A DK-hívei is összefogást szeretnének, és azt, hogy végre-valahára az ellenzék váltsa le Orbán Viktort (és cserélje őt Gyurcsányra, vagy Dobrevre?), érjen véget a Fidesz egyévtizede tartó kormányzása. A DK 2019 óta konzekvensen a legerősebb ellenzéki pártnak tűnik, igaz nem kell régre visszamenni az időbe ahhoz, hogy belássuk: ez nem volt mindig így. 2018-ban éppen csak sikerült megugraniuk az 5%-os bejutási küszöböt, 2019-ben az EP választáson viszont robbantottak, 557 ezer szavazatot kapva lettek a másodikak, és azóta meghatározó szereplői az ellenzéki politizálásnak. Ennek függvényében nehezen értelmezhető elsőre a kérdés: az Összefogásnak kell a DK, vagy a DK-nak kell az, hogy Összefogás legyen?

A válasz közel sem egyszerű.

Az ellenzéki pártokat – kiváltképpen a Jobbik-LMP-Momentum triót – rendszeresen üti a Fidesz és a Fidesz-média azzal, hogy összeálltak Gyurcsánnyal. Gyurcsány Ferenc pedig leszámítva a DK-s tömböt nem igazán népszerű politikus: borzalmasan rossz miniszterelnök volt, szörnyen kezelte a 2006-os zavargásokat, és a 2008-2009-es válságot is. Utóbbi a lemondásához vezetett, és ahhoz, hogy Bajnainak hála legalább az államcsődöt sikerült elkerülnünk. Gyurcsány Ferenc és kormánya egyenes út volt a Fidesz kétharmados győzelméhez, sokak szerint pedig a korábbi miniszterelnök személye garantálja is, hogy mindez így maradjon. Nagyon sok éven át az összefogás is elképzelhetetlennek tűnt, hiszen legalább akkora volt a szakadék a Gyurcsány vezette baloldal, illetve a Jobbik és az LMP között, mint a Fidesz és a Jobbik/LMP között. A pártok nagyjából mostanra látták be, hogy összefogás nélkül még annyi esélyük sincs a győzelemre, mint anélkül, ennek érdekében a nagyobb pártok megállapodtak abban, hogy minden körzetben megvalósul az egy jelölt elv, közös lesz a miniszterelnök és vélhetően egylistán fognak indulni.

A kérdés, hogy Gyurcsány és az általa vezetett baloldal többet hoz, mint amennyit visz?

Ez egy olyan kérdés, amelynek nagyon alaposan utána kell járni. Rengeteg ember van az országban, akik nem kérnek a Fideszből, de a 2010 előtti világból sem. Olyanok is sokan vannak, akik a Fidesz jelenlegi politikájából kiábrándultak, de baloldal és Gyurcsány-ellenesek. Rengeteg Jobbik szavazó van, akik még élénken emlékeznek a 2006 és 2010 közötti időszakra, így ők is nehezen szavaznának arra a listára, ahol ott van Gyurcsány és az ő pártja. Aztán ott vannak az LMP és Momentum szavazói, akiknek többsége szintén nem kér a régi bukott baloldalból. A bizonytalanokról nem is beszélve.

Gyurcsánynak van egy erős tömbje, nagyjából kétszázezer és ötszázezer szavazó közötti táborról beszélhetünk, az eddigi választások alapján. De vajon van az országban ugyanekkora bázis, akik pont miatta nem lesznek hajlandóak az ellenzéki összefogásra szavazni? Lehet, hogy éppen a DK miatt fogja elbukni az összefogás a rendkívül fontos, győzelemhez nélkülözhetetlen jobboldali szavazatokat? Feltűnően hangosan követeli a DK az ellenzéki összefogást, Vadai Ágnes egyenesen azt mondta ki, hogy “…nem javaslom, hogy valaki ezen az oldalon Gyurcsány-ellenes politikát folytasson. Aki Gyurcsány ellen van, az a DK ellen van, az az ellenzéki együttműködés ellen is van tehát az a Fidesz mellett van”. Végtelen egyszerűségre utaló kijelentés volt ez a gyurcsányista-képviselőtől.

Tegyük fel, az ellenzéki pártok végül úgy döntenek, hogy nem hívják meg a buliba a Demokratikus Koalíciót. Mi történne?

– egy DK-mentes lista sokkal, de sokkal nagyobb eséllyel húzná be a jobboldali szavazókat.

– egy DK-mentes lista jobban tudná mozgósítani a Jobbik, LMP és a Momentum szavazóit, ahogy a bizonytalanokat is.

– egy DK-mentes lista sokkal kisebb támadási felületet jelentene, a Fidesszel szemben. A Fidesz-média gépezete többé nem harsoghatná, hogy lám-lám, az ellenzéki pártok annyira elvtelenek, hogy még Gyurcsánnyal is összeálltak.

– egy DK-mentes lista sokkal több határon túli szavazatot hozhat.

– egy DK-mentes lista a Fideszből és a 2010 előtti baloldalból kiábrándult szavazókat is be tudná húzni.

Ellenben egy DK-mentes lista elveszíteni a DK-s szavazatok egy jelenetős részét. De nem mindet, közel sem mindet. A DK szavazói egyértelműen kormányváltást szeretnének, és ugyan van egy szűk mag a párton belül, akik mindenáron kitartanak vezetőjük, Gyurcsány Ferenc mellett, de a kevésbé szektás szavazók a kormányváltás reményében gond nélkül szavaznának a DK-mentes ellenzéki Összefogásra. Megkockáztatom: a Demokratikus Koalíciónak a parlamenti bejutás sem jönne össze, ha nem lennének részei az ellenzéki összefogásnak. Egy nagyon szűk réteg, a legelvakultabb hívek szavaznának rájuk, de ők nem számíthatnának a Fideszből-kiábrándult szavazókra, nem számíthatnának jobboldali, konzervatív voksokra, nem számíthatnának határon túli szavazatokra, vagy az összefogásból nem kérők voksaira sem.

Ennek fényében újra felmerül a kérdés:

az Összefogásnak kell a DK, vagy a DK-nak kell az Összefogás?