Napjainkban a kereskedelmi televíziók sorozatokban népszerűsítik a táncot. De lássuk csak, mi is a helyzet a versenytáncosok valódi világában. 2020. szeptemberében, a Kozármislenyben megrendezésre kerülő XVI. RITMO KUPA Országos Bajnokságon az ifjúsági standard „D” kategóriában első helyezést ért el a Faragó Attila – Tirk Zsófia páros. Évek óta figyelemmel kísérem a helyi Tornádó Táncsport Egyesület két fiatal versenyzőjének karrierjét. Ideje, hogy közelebbről is megismerkedjem velük, és az olvasókkal is megismertessem személyüket.

BaHír: Milyen érzés volt a dobogó legfelső fokán állni?

Zsófi: Nagyon jó érzés a kategória legjobbjának lenni. Országos bajnokságon ez volt az első aranyos eredményünk. Területi és klubközi versenyeken már többször is értünk el első helyezést. A pillanatnyi öröm mellett fontos, hogy ezzel a helyezéssel egy magasabb kategóriába kerültünk, innentől már a „C” kategóriás táncosokkal vesszük fel a versenyt.

BaHír: Hány évesek vagytok, és mióta táncoltok?

Attila: 16 éves vagyok és több mint kilenc éve, az oviban kezdtem, és azóta folyamatosan, kihagyás nélkül tanulom és gyakorlom a társastáncot. Eleinte csak hobbinak és kellemes időtöltésnek indult a dolog, 6 éve, mióta a Zsófi a párom, azóta fordult komolyabbra a dolog, versenyekkel, állandó edzésekkel.

Zsófi: Én 14 éves leszek, és szintén az óvodában kezdtem a táncot, az ovis csoporttal. Sokan lemorzsolódtak, de én mindig is tudtam, hogy táncolni szeretnék. Hatodik éve párom az Attila, és azóta nagyon sok versenyen voltunk együtt, és remekül kiegészítjük egymást a táncban, mára már ismerjük egymás mozdulatait, gondolatait, jelzéseit.

BaHír: A jövőben is terveztek a tánccal?

Attila: Ma már a pécsi Széchenyi István Gimnázium tanulója vagyok, de a tánc továbbra is megmaradt az életem szerves részeként. Ehhez igazítom a tanulásomat, a szabadidőmet, a bulizást a haverokkal.

Zsófi: Én az 1. számú Gyakorló Általános Iskolába járok. Természetesen nagyon fontos számomra a tánc, de a tanulást sem hanyagolom el. Első osztályos korom óta kitűnő eredménnyel végzem a tanéveket, és a Pécsi Leőwey Klára Gimnáziumban szeretnék továbbtanulni. A táncot még sok évig szeretném folytatni.

BaHír: Mit gondoltok, mi a jó eredményetek titka?

Attila: Szerintem sokat számít, hogy mindketten komolyan gondoljuk a táncot. Nem hiányzunk a táncórákról, megfogadjuk az edzőnk, Király Balázs standard formációra felkészítő társastánc-pedagógus tanácsait, utasításait, iránymutatását. Keményen rész veszünk az edzéseken. Koncentrálunk a versenyeken.

BaHír: A vírus nem okozott visszaesést az erőnlétben?

Attila: A bezártság idején külön-külön otthon gyakoroltunk. A gyakorlás mellett én még konditerembe is járok. Nem csak a versenyeken, hanem a bemutatókon is szükség van a jó erőnlétre.

Zsófi: Én a gyakorlások mellett futással igyekszem növelni az állóképességemet. Nagyon vártuk már a megszokott edzéseket, összejöveteleket, együttlétet. Örültünk a szeptember eleji Városligeti Napoknak, mert egy jó hangulatú gyakorlásnak is megfelelt a hazai közönség előtti fellépés.

„Attila és Zsófi kedvenc formációja a standard kategória. Ezt alátámasztja, hogy alkatilag is tökéletes standard páros az övék. Az, hogy mellette szeretik is ezt a táncstílust, szerencsés pluszt jelent. Nagy öröm ez számunkra, mert ritka az ilyen együttállás. A gyerekeket és a fiatal táncosokat előszeretettel fordítja a latin táncok felé, csábítja el őket a ritmusos zene és a könnyednek tűnő, laza mozdulat. Ők ketten kiválóan alkalmasak a táncra, van bennük kitartás, tudatosság és szellemileg is ott tudnak lenni egy versenyen.” – kaptam jellemzést a versenyzőkről Tarrné Rácz Judittól, a kozármislenyi Tornádó Táncsport Egyesület elnökétől.