Elképesztő poszt kezdett el keringeni a napokban az interneten. A bejegyzés tanúsága szerint a Csorba Győző Könyvtár Belvárosi Fiókkönyvtárának egykori olvasója közel negyven én után jutattot vissza egy ellopott könyvet az intézménynek.

A poszt bejárta a médiát, számos sajtóorgánum beszámolt a szinte hihetetlen esetről. A könyvtár munkatársa a Bahír megkeresésére elmondta, hogy a különleges könyvcsomag 2020. október 12-én érkezett a Csorba Győző Könyvtár Belvárosi Fiókkönyvtárába.

“Először azt hittem, hogy egy jelenleg beiratkozott olvasónk postán küldte vissza a kölcsönzött könyvét, mert előfordult már, hogy – költözés vagy utazás miatt – ezt a visszaküldési formát választották az olvasók…” – árulta el Szabolcsiné Orosz Hajnalka.

“Azonban nem erről volt szó, mert azonnal láttam, hogy nincs benne vonalkód és kölcsönzési cédula sem. Az volt az igazi meglepetés, amikor megtaláltam a könyvben azt a levelet, amelyet aztán később közreadtam a fiókkönyvtár közösségi oldalán is. Be kell, hogy valljam, hogy először elmosolyodtam… Máskor is előfordult már, hogy – Pl. az Országos Könyvtári Napokon tartott amnesztia vagy megbocsátás hetén – régen kölcsönzött könyvek visszatértek a megszokott helyükre. De nem negyven év múlva… Ráadásul a jogelőd Baranya Megyei Könyvtár állományába tartozó könyv.”

Postabontás a Belvárosi Fiókkönyvtárban… Hát, sohasem késő…😊😊😊👇

Közzétette: Csorba Győző Könyvtár Belvárosi Fiókkönyvtár és Ifjúsági Tanuló Tér – Pécs – 2020. október 12., hétfő

A könyvtár munkatársai volt olvasójuknak köszönik szépen a visszaküldött könyvet, “jó érzés úgy dolgozni, hogy vannak még becsületes és lelkiismeretes könyvtárhasználók” – mondták.

Lapunk azonban kíváncsi volt rá, hogy a visszaküldésnek van-e bármilyen pszichológiai vonulata, éppen ezért megkérdeztük Sümeg Szilvia pszichológust, aki a következőket mondta a téma kapcsán:

“Véleményem szerint ennek a történetnek leginkább szimbolikus jelentősége van, mint hogy pszichopatológiai értelemben elemezzük. A személyiségünk érettebbé válásával emlékeink, élményeink átértékelődnek, tanulunk a tapasztalatokból, ezért sok esetben most már másképp döntenénk, mint ahogy azt régebben tettük. Fiatalabb életkorban a lázadás és útkeresés különböző szinteken van jelen, személyiségünknek, vérmérsékletünknek megfelelően. Életutunk során számos kihívást, krízist élünk meg és a túlélés is minket a megoldásra, a problémák feldolgozására sarkall.Ez esetben is egy megoldás, jóvátétel történt, melyet a lelkiismeret motivált. Talán érdemes e történet kapcsán elgondolkodni saját élményeinken, tanulni hibáinkból és cselekedni abban ami rajtunk múlik.”

Vajon ki lehet a titokzatos küldő?

Persze a könyvtártól érdeklődtünk arról is, ki lehet a titokzatos visszaküldő, ám sajnos erről a személyiségi jogoknál és GDPR szabályoknál fogva nem adhattak bővebb felvilágosítást. Azonban mi, most ezúton is arra kérjük a becsületes “tolvajt”, hogy amennyiben szívesen beszélne nekünk arról, mi is volt a motivációja abban, hogy ilyen hosszú idő után visszaküldje a “zsákmányát” akkor írjon nekünk a sajto@bahir.hu-ra. Szeretettel fogjuk várni a megkeresését.