Szeptember a szüret hava, hát én is szemezgettem Kozármisleny város életéből. A hónap a becsengetések ideje is. Kozármislenyben szerencsére nagyon sok óvodás és iskolás korú gyermek él családjával. Így a hónap elejétől fogva a város egyes csomópontjaiban megnövekszik a gyalogos, és a gépjármű forgalom. Ilyen a Pécsi utca – József A. utca kereszteződése. Évek óta biztosak lehetünk abban, hogy a Kozármislenyi Polgárőr Egyesület önkéntesei segítik a reggeli órák forgalmát az említett útszakaszon.

Hogyan várták a mislenyi gyerekeket az intézmények? Természetesen felújításokkal. A Janikovszky Éva Óvoda és Bölcsőde körül elterülő udvar felújításának első üteme befejeződött szeptember 1-re. Az általános iskola megújulása szeptemberben az utolsó ütemébe lépett.

Már az őszi forgalomnövekedésre, illetve a télre készülődést mutatja az újtelepi buszmegállónál felállított, a tömegközlekedési eszközökről le- és felszálló gyalogosok biztonságát szolgáló terelő korlát.

Ugyanígy a közelgő időjárás változásra készülve végeztek folyamatosan kátyúzási munkákat a település belső útjain a Kozármisleny Város Önkormányzata Városgondnokság dolgozói. Felszámolták a Toldi-köz, a Rákóczi utca és az Alkotmány tér úthibáit, gödreit.

A Fészek lakótelepen elsősorban a lakosság kérését figyelembe véve három forgalomlassító kihelyezését végezték el a városgondnokság dolgozói. Remélhetőleg így megoldódik, hogy az érintett területen az autósok nagyobb odafigyeléssel, és kisebb sebességgel közlekedjenek figyelve a területen élő és közlekedő gyermekekre.

Lakossági kérést teljesített a város képviselő-testülete, és anyagi hozzájárulásával az Alsóhegy-dűlő  útjavítása megtörténhetett, még az esős időszak beköszöntése előtt. Az útra mart aszfalt került, miután a kátyúzással, útjavítással végeztek, amelynek a költségeit az önkormányzat biztosította.

A dolgos hétköznapok közben az ünneplésre is szakított időt Kozármisleny. Az idei városnapot lecsendesítette és visszafogottá tette ugyan a koronavírus, de a kitüntetések átadása nem maradhatott el. A 2020-as évben Rudán Joe lett Kozármisleny díszpolgára. Gratulálunk a kitüntetetteknek!

Még ki sem pihentük a városnapi ünneplést, máris csőtörés keserítette meg a hétköznapot Kozármislenyben. A helyreállítási munkálatokat gyorsan elvégezték a DRV munkatársai. A vízkorlátozás szerencsére csak rövid ideig volt észlelhető egész Kozármisleny területén.

19-én, a Kozármislenyi Sporcsarnokban megrendezésre került XVI. RITMO KUPA. Az Országos Bajnokság és Klubközi Táncversenyen D ifjúsági standard kategóriában aranyérmet szerzett a kozármislenyi Tornádó Táncsport Egyesület két ifjú tagja, a Faragó Attila-Tirk Zsófia páros.

Szeptember az Alzheimer Világhónapja. A demenciával küzdőkkel való együttérzés és a betegséggel együtt élők életkörülményeinek javítására, valamint a feléjük irányuló figyelem felhívására táncoltak együtt a kozármislenyiek 21-én, a Művelődési Központ melletti parkolóban.  

Egy Zöld Városban a környezetvédelem szerves része, hogy biztosítják a lakosság számára az elektronikai hulladékgyűjtést. Szeptember 25-én a városháza mögötti parkolóban minden kozármislenyi lakos megszabadulhatott az előző szervezett gyűjtés óta felgyülemlett elektronikai hulladéktól.

27-én szabadtéri istentiszteletre gyülekeztek a hívők a református templom kertjében, ahol a Kozármislenyi Fúvószenekar szolgáltatott az alkalomhoz illő zenei aláfestést. Nem első alkalommal gyűltek össze a kozármislenyi reformátusok a szabad ég alatt. Nagy Mariann lelkészasszony kezdeményezése évek óta népszerű, és sokak által látogatott a kezdeményezés.

Természetesen a katolikus hívők sem maradnak Kozármislenyben kiemelt ünnepi alkalom nélkül. A zárdatemplomban az Assisi Szent Ferenc Betegápoló Nővérek rendjük alapítójára emlékeznek a Ferences Napok keretében. Az október 2-4-ig tartó időszakban a mislenyiek több programon is részt vehetnek a Flüei Szent Miklós kolostor templomban. Október 2-án zsolozsma és rózsafüzér, utána szentmise és Taizé imaóra. Október 3-án házaspárok útja járható végig 9-17 óra között, délután zsolozsma, rózsafüzér, szentmise, tranzitus, megemlékezés. Október 4-én zsolozsma, rózsafüzér, szentmise, mise után pedig a Hungarika együttes koncertje segíti az áhítatot.