A keddi nap során a Ferencváros egy olyan tettet valósított meg, amelyet magyar csapat 2009 óta nem: a BL-csoportkörbe juttatta önmagát és az országot. Ez – függetlenül a jelentős állami támogatástól – már önmagában nagy siker, hiszen azért két olyan csapatot is megvertek, akiknek az összértéke jelentősen meghaladja a harmincegyszeres magyar bajnok keretét. De még mindig nincs vége, ugyanis az is előfordulhat, hogy még egy csapatunk érdekelt lesz a nemzetközi kupaporondon. A Fehérvár gyakorlatilag ki-ki meccset játszik a csoportkörbe jutásért a belga Standard Liege ellen. Amióta 2009-ben az UEFA módosította a bejutási szabályokat, a BL-ből ugyan könnyebbé vált a csoportkörökbe jutás, az Európa Ligába azonban jelentősen nehezebbé, erről a frontról igen ritkán kerültünk egyáltalán egymeccsnyire a csoportkörtől. A következő cikkben összefoglalásra kerül, hogy a reformok óta mely csapataink álltak a csoportkör közelébe, kinek sikerült, és ki vallott kudarcot.

2009: DVSC – BL csoportkör

Az első évben rögtön nagyon kemény ellenfeleket kaptak a csapataink és rendszerint az elején ki is estek. A Loki azonban hosszú évek után ismételten megmutatta, mennyire szervezett tud lenni. A BL-t a második fordulóban kezdő debreceni csapat nem kiemeltként idegenben lőtt góllal ejtette ki a svéd bajnok Fc Kalmart. Ezt követően a csapatnak abból a szempontból szerencséje volt, hogy a második körben a lengyel Wisla Krakow-t kiejtette az észt Levadia Tallin, így velük kellett a BL play-off körért játszani. Ezt az akadályt a magyar csapat két 1-0-s győzelemmel kivitelezte, majd a BL csoportkörért a bolgár bajnok Levszki Szofiával kellett megküzdeni. Bár a bolgárok nagyon örültek a sorsolásnak, a vége drámai lett számukra. Idegenben ugyanis 2-1-re nyert a magyar gárda, majd hazai pályán ismét 2 gólt lőve, kapott gól nélkül nyert. Így akkor 14 év után került magyar csapat a BL csoportkörben, igaz, maradandót nem alkotott.

Debrecenben megvalósult egy álom. Forrás: dehir.hu

2010: DVSC – EL csoportkör; Győri ETO Fc – EL Play-off

A következő évben bár a BL csoportkör nem sikerült, de a nyár végén két csapatunkat is egy karnyújtás választotta el a kisebbik kupa csoportkörétől. A Debrecen ezúttal is a Bl-ben kezdte a küzdelmeket, ahol már az első körben ismételten az észt Levadia Tallin volt az ellenfele. Ezúttal ugyan nehezebben gyűrték le őket, de az idegenbeli 1-1 után otthon 3-2-re sikerült nyerni és továbbmenni. Utána viszont a svájci FC Basel túl nagy falatnak bizonyult, kettős vereséggel, 0-2; 1-3 arányban esett ki a csapat Európa Ligába 4. fordulójába. Ugyanide a Győrnek a Debrecennél is keményebb út vezetett. A Nyitra ellen az idegenbeli 2-2 után otthon magabiztosan 3-1-es győzelmet aratott, majd a kazah Atyrau csapata ellen mindkét meccset 2-0-ra nyerték, de az idegenbelit egy nem nevezett játékos miatt zöld asztalnál 3-0-ra ítélték a Rába parti csapatnak. Az igazi bravúr viszont ezután jött, a harmadik körben ugyanis a hazai 1-0-s vereség után idegenben emberhátrányban, tizenegyesekkel sikerült kiejteni a francia Montpelliert.

A sorsolás elég kedvezően alakult a csapatainknak, a Debrecen ezúttal is a bolgár bajnokot – most a Liteksz Lovecset – kapta, a Győr pedig az akkor még nem ennyire erős játékoskerettel rendelkező Dinamo Zagrebet. Az ETO sajnos nem tudott élni az eséllyel, kettős vereséggel (0-2; 1-2) esett ki, a Debrecen viszont ugyanilyen arányban tudott nyerni és bár volt egy kis aggódás egy be nem nevezett játékos becserélése miatt, de végül megtarthatta az eredményét és ezúttal is csoportkörben izgulhattunk egy magyar csapatért.

2010-ben is volt minek örülni Debrecenben. Forrás: nemzetisport.hu

2012: Videoton – EL csoportkör; DVSC– EL Play-off

A 2011-es szezonban sajnos a közelébe sem kerültünk a csoportkörnek, az utána lévő évben azonban megint (és az idei évet nem számítva azóta először) 2 csapatnak szurkolhattunk az utolsó sorsolás előtt. A Debrecen ezúttal is bajnokként kezdte a szezont és bár az albán Skenderbeu az első meccsen rájuk ijesztett, végül 0-1; 3-0-ás összesítéssel továbbmentek. A következő ellenfél a BATE Borisov volt, és bár idegenben sikerült egy 1-1-es döntetlent elérni, az otthoni 2-0-ás vereség ismételten az Európa Ligába küldte a cívisváros csapatát. A fehérvári gárda a második körben kapcsolódott be az Európa Ligába, ahol idegenben lőtt góllal jutott csak tovább északi szomszédaink, a Slovan Bratislava ellen. Az igazi bravúr ezután jött a Gent ellen, ahol a hazai 1-0 után idegenben 3-0-s győzelmet aratott a csapat, így kettős gőzelemmel ejtették ki a sokkal esélyesebb belga csapatot.

Innen várhatták az utolsó sorsolást, ahol a Debrecen egy másik belga csapatot, az FC Bruges-t, a Fehérvár pedig az előző év BL-indulóját, a török Trabzonsport kapta ellenfeléül. A Debrecen mindkét meccsen háromgólos vereséget szenvedve simán kiesett, a Fehérvár viszont az akkor 90.000.000 eurós összértékű török ellenfelével szemben idegenben gólnélküli döntetlen játszott, majd a hazai 0-0 után tizenegyesekkel 4-2-re verte sokkal nagyobb nevű ellenfelét. Így ismét sikerült csoportkörbe kerülni, ahol az utolsó pillanatig esély volt a továbbjutásra. A Sousa-féle Videoton azóta is az egyetlen olyan csapatunk, amelyik eredendően az Európa Ligából jutott be a csoportkörbe. Hacsak…

Paulo Sousa 42. születésnapját igazán emlékezetessé tették játékosai. Forrás: 24.hu

2014: DVSC – Play-off

A csalódást keltő, magyarok számára júliusban véget érő 2013-as szezon után a Debrecen ismét a Bl-ben próbálhatott meg javítani. Az északír Cliftonville ellen egy idegenbeli 0-0 után itthon 2-0-ra sikerült nyerni, majd megint a BATE Borisov jött. Otthon 1-0-ra sikerült nyerni, majd idegenben is megszerezte a vezetést a csapat, ám az első félidő derekán Bouadla értelmetlen kiállítása miatt visszakapta az esélyt a fehérorosz gárda, amivel élt is és 3-1-re nyert. Megint az Európa Ligába vezetett az út, ahol a svájci Young Boys jelentette a végső akadályt. Amin azonban nem sikerült túllépni, az idegenbeli 3-1-es vereség után itthon csak egy gólnélküli döntetlenre futotta. Első alkalom volt a reformok óta, hogy zsinórban két éven keresztül nem szerepeltünk nemzetközi kupa csoportkörében, és mint utólag már tudjuk, ez bizony nem csak 2 év volt…

Hiába küzdött nagyot a Debrecen, egy buta hiba mindent tönkretett.

2015: Videoton – Play-off

Nekem a mai napig az egyik legnagyobb kérdőjel ez a csapat, illetve, hogy mi történt. Nagy reményekkel indult a nemzetközi szezon. A Carillo-féle Videoton óriási dominanciával nyerte a bajnokságot és a csapat egységesnek tűnt, készen egy komoly nemzetközi megmérettetésre. De jött Burcsa Győző, kirúgta az edzőt, elküldött 5 kulcsjátékost, és idehozta azt a Bernard Casonit, akit azért küldtek el a francia másodosztályból, mert 13 meccsen 1 pontot szerzett. A káosz és a dilettáns vezetés eredménye azonnal meglátszott. Kínkeservesen sikerült csak továbbjutni a veretesnek legnagyobb jóindulattal sem nevezhető The New Saints ellen (walesi bajnok), aztán a BATE Boriszov ellen – egy öngól és egy kiállítás kíséretében – hazai 1-1 után idegenbeli 1-0-s vereséggel jött a kiesés. Az EL play-offjában viszonylag szerencsés volt a sorsolás a lengyel Lech Poznan ellen, de a szétzilált csapat kettős vereséggel (0-3, 0-1) bukott el.

Burcsa Győző ámokfutása óriási anyagi és erkölcsi kárt okozott a fehérvári klubnak. Forrás: m4sport.hu

2017: Videoton – Play-off

A 2016-os évben megint nem sok babér termett csapatainknak, 2017-ben azonban megint közel volt a bravúr, ráadásul az Európa Ligából elindulva. A máltai Balzan és az észt Nomme Kalju elleni viszonylag sima továbbmenetel után jött a francia Bourdeaux, aki ellen az idegenbeli 2-1-es vereség után itthon remek játékkal 1-0-ra nyertek a fehérváriak, és ezzel talán a forduló meglepetését produkálva mentek tovább, és 2012 óta először fordult elő, hogy az Európa Ligából jutott csapatunk a play-off körig. Az ellenfél a szerb Partizan Belgrád volt, akikkel bár idegenben 0-0-át játszottunk, egy itthoni 4-0-s vereség megpecsételte a csapat sorsát. Ekkoriban számos vélemény volt szándékosan megbundázott meccsről, hogy a szerb edzőnk és szerb játékosaink direkt adták le ezt a mérkőzést. Én ebben nem hiszek. Egyszerűen a gyorsan bekapott gól után a csapatnak muszáj volt támadnia, amit újabb kontragólok követtek.

A győztes gólt szerző Stophira csapattársaival együtt örül a sikernek. Forrás: nemzetisport.hu

2018: Mol Vidi – Bl Play-offból EL-csoportkör

2 évvel ezelőtt ismételten kisebb reformok születtek. Ezek alapján az Európa Ligában igazán komoly sztárcsapatok is korábban kezdenek, így még nehezebbé vált a magyar csapatok dolga. A BL-ben ambivalens változások jöttek, a magyar bajnoknak az első körtől játszania kell, cserébe bármelyik kör után kiesés esetén folytathatták az Európa Ligában, és a bajnokcsapatok csak egymás ellen játszhatnak. Így talán összességében javultak az esélyek. A Fehérvár meg ki is használta ezt. Bár a luxemburgi Dudelange elleni párviadalt csak nagyon nyögvenyelősen 1-1; 2-1-re sikerült hozni, de utána óriási meglepetésre, az idegenbeli 0-0 után itthon egygólos győzelmet sikerült aratni a bolgár Ludogorec ellen hozni, majd idegenben lőtt góllal a svéd Malmön is sikerült túllépni. A Bl-csoportkör sajnos nem sikerült, a görög AEK Athén a fehérvári 2-1-es győzelmével és az athéni 1-1-es döntetlennel túllépett a magyar csapaton, aki viszont így már rögtön az EL csoportkörébe került, ahol revansot vett egy másik görög csapaton és a továbbjutástól sem sok választotta el. 

Hosszú idő után ismét magyar csapat a csoportkörben. Forrás: csakfoci.hu

2019: Ferencváros – EL csoportkör

A Fradit az első sorsolás után sokan féltették, mert ismételten a bolgár Ludogorec volt az első akadály. A magyar bajnok azonban kettős győzelemmel, 2-1; 3-2-es különbséggel nyert, majd a kiemeltként kapott máltai Valetta sem jelentett nekik gondot (3-1; 1-1). A Dinamo Zagreb ellen már nem jött össze a bravúr, és bár idegenben még sikerült egy 1-1-es döntetlent kiharcolni, Budapesten a zágrábi csapat 4-0-ra verte a magyar gárdát. Az EL csoportkörbe jutásért a Maccabi Tel Avivot nem kis meglepetésre kiejtő litván Suduva ellen kellett megküzdeni, amely párviadalban az idegenbeli 0-0 után bár kétszer is kiesésre állt a magyar csapat, végül 4-2-es ferencvárosi győzelem született és ezzel meglett a továbbjutás és a csoportkör is.

A Ferencváros 15 év után került csoportkörbe tavaly. Idén még feljebb léptek

Látható tehát, hogy már az is rendkívül ritka volt az elmúlt években, hogy egyáltalán 2 csapatunk esélyes volt a csoportkörbe kerülésre, olyan meg még egyszer sem fordult elő, hogy a Bajnokok Ligája és az Európa Liga csoportkör egyidejűleg elérhető két magyar csapat számára. A rekord tehát már itt megdöntésre került. Ha pedig 2 csapatunk jutna a csoportkörbe, akkor az tényleg rendkívüli eredmény lenne.

A Ferencváros már teljesítette a feladatát, a Fehérvárra azonban jóval nehezebb ellenfél vár (legalábbis a Fradi utolsó ellenfelével összevetve). A Standard Liege állandó tagja a belga élvonalnak, játékoskeret-értékük közel négyszerese a magyar csapatnak, ráadásul idegenben kéne legyőzni őket (vagy legalább a tizenegyesekig eljutni és ott higgadtnak maradni). Nem egyszerű feladat, ugyanakkor az, hogy a Vojvodina ellen ők sem jutottak tovább egyszerűen, jelzi, hogy azért nem egy verhetetlen ellenfélről beszélünk. Nem lesz könnyű, de meg kell próbálni! Igazság szerint a Vidi első mérkőzése után szerintem sokan abban sem hittek, hogy idáig eljut a csapat. De ha már ez megvan, miért ne lehetne még egy lépést tenni felfelé?

Hogy aztán lesz-e újabb sikersztorija a magyar labdarúgásnak, az ma este kiderül!