Négyen is pályáztak a Pécsi Nemzeti Színház a direktori posztra, Rázga Miklós szerződése ugyanis lejár, ő pedig az anyagi gondok miatt nem akar újra vezető lenni.

Jövő februárban tehát egészen biztosan új igazgatója lesz a Nemtezinek. Rázga a Pécs Aktuálon jelezte elsőként, hogy nem indul újra a pozícióért, ugyanis szerinte összességében 277 millió forinttal kevesebb pénzből kell gazdálkodnia a teátrumnak, ami már komoly aggodalommal tölti el.

Az önkormányzat pályázatot írt ki, a pozícióra pedig négyen jelentkeztek:

  • Lipics Zsolt és Vidákovics Szláven
  • Komáromi György
  • Csányi László
  • Bodor Johanna és Udvaros Dorottya

Az önkormányzat kiadványa azt írta:

A pályázatról (első körben a pályázatok érvényességéről) döntő bíráló bizottságba Bognár Szilvia alpolgármestert delegálja a pécsi önkormányzat vezetése, a pécsi közgyűlés Fidesz-frakciója pedig Bognár László képviselőt küldte a grémiumba. A Pécsi Nemzeti Színház szakszervezete és társulata is egy-egy tagot delegál a testületbe. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere, Kásler Miklós Révész Mária miniszteri tanácsadót, Pécs volt alpolgármesterét, egykori fideszes politikust delegálja. A Színházművészeti Bizottságból dr. Zalán János, a Pesti Magyar Színház igazgatója, és Rátóti Zoltán, színész-rendező érkezik a bizottságba. A Zeneművészeti Bizottság delegáltja Herboly Domonkos, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár Nonprofit Kft. főigazgatója.

A Lipics-Vidákovics páros két igen jól ismert és közkedvelt pécsi színművész, Lipics Zsolt a PNSZ színésze, Vidákovics pedig jelenleg is a Pécsi Horvát Színház igazgatója.

Komáromi György a budapesti Radnóti Színház gazdasági igazgatója, mellette egy művészeti tanács tevékenykedne Bérczes László rendező, az Ördögkatlan fesztivál főszervezőjének vezetésével.

Csányi László az Operaszínház volt magánénekese.

Bodor Johanna táncművész koreográfus, aki Udvaros Dorottya Kossuth-díjas színművésszel pályázott – olvasható az önkormányzat portálján.

Nyílt Vitaest

Külön érdekesség, hogy a jelöltek számára nyílt vitaestet szervez az Emberség Erejével Alapítvány, ami már csak azért is különleges, mert ilyenre hosszú évek óta nem volt példa.

“Egy jól működő demokráciának elengedhetetlen része a kulturált vita. Az utóbbi években mégis mintha elfelejtenénk, hogy a vitatkozás művészete, a dialektika a hét szabad művészet egyike, az európai és magyar kultúra, egyben nemzeti hagyományaink alapja.A vitaesttel nem titkolt szándékunk feléleszteni egy régi hagyományt, ráébreszteni az embereket arra, hogy beleszólásuk, vélemény-nyilvánítási joguk van az életüket érintő kérdésekben.Különösen fontosnak érezzük, hogy a pécsi kultúrát szerető, színházba járó közönség, a nyilvánosság megismerje a Pécsi Nemzeti Színház leendő vezetőjét – még a kinevezése előtt.Az Emberség Erejével Alapítvány és a Jelenkor folyóirat ezért vitaestet szervez a Pécsi Nemzeti Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatói munkakörére pályázók részvételével.A vita vezetője Balogh Robert író.

Színikritikusként, kulturális újságíróként, szerkesztőként a pécsi kulturális élet meghatározó alakja, 2019 óta a PNSZ felügyelőbizottsági tagja.A pályázói vita menete előre meghatározott szabályok szerint történik. Minden résztvevő azonos feltételek mellett kap lehetőséget szakmai és művészeti elképzelései ismertetésére. A vita során a szabályokat felügyelő vitavezető előre ismertetett kérdéseket tesz fel. A válaszadók lehetőséget kapnak arra, hogy egymás kijelentéseire reagáljanak. A vita végén a közönségnek is lehetőséget adunk a kérdések feltevésére.

A vita szabályainak megszegése, az időkeret túllépése, személyeskedés esetén a vita vezetője megvonhatja a szót a beszélőtől.A rendezvény ingyenes, a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.” – olvasható az esemény leírásában.