A Borzi Pisztrángozóról mindaddig nem hallottam, amíg nem ajánlották a figyelmembe interjú készítésre (ez olyannyira igaz, hogy útközben el is tévedtem…igaz, az én tájékozódási képességem ismerve ez nem nagy művészet 🙂 ). Viszont a pozitív kritikák tükrében én is kíváncsi voltam arra, hogy mi lehet egy egyszerű, főleg halakkal foglalkozó hely titka, amiért ennyien szeretik. Épp ezért örültem, amikor a hely két vezetője, Fülöp Szabolcs, és felesége, Bárány Melinda elfogadták a felkérésem egy interjúra.

Fotó: Hegedűs Tünde

Maga a Pisztrángozó csak idén július óta működik, a helyén ugyanakkor már korábban is voltak vendéglátó egységek, melyek azonban az utóbbi időben nem futottak be hosszú távú karriert. A tulajdonosok azonban ezzel együtt úgy gondolták, van potenciál a helyben, hiszen Kökényből és Keszüből, de még Pécs Kertvárosából is elérhető akár gyalogosan is, a Malomvölgyi tó környéke pedig kedvelt kirándulóhely. Tehát ha megfelelő minőségű kínálattal szolgálnak, akkor nem lehet baj. Az épület állapota miatt a nyitást komoly felújítási munkák előzték meg, amelyet szerencsére a korlátozó intézkedések alatt is el lehetett végezni.

A hely fő profilja nevéhez méltón a pisztráng, de e mellett napi ajánlatok szintjén másfajta halételeket is kínálnak. Hogy miért nem állandó jelleggel, annak is megvan a maga oka: bár a halételeket gyakran tárolják fagyasztva, de Szabolcs a friss halakkal dolgozik szívesen, ezért fagyasztott termékeket nem vásárolnak. Pisztrángot állandó jelleggel tudnak frissen szerezni, más halakat azonban nem mindig, így mindig a beszerezhető árukhoz igazítják a napi ajánlatokat. A pisztráng elkészítése állandó: a halat 24 óráig pácolják, majd a hasába fűszeres vajat tesznek, ezt követően vaslapon megsütik és már kész is! Nem szokták bundázni, Szabolcs szerint felesleges, így a legfinomabb a pisztráng.

Fotó: Hegedűs Tünde

A másik állandó ételük a pulled pork, amit tálban és burgerben is kérhetnek a vendégek. Erre azért is van szükség, mert a hal egy megosztó étel, nem mindenki szereti, így viszont azok igényét is ki tudják szolgálni, akik valami másra vágynak. Ezenfelül a gyerekekre gondolva fagylaltot is árulnak. Több más vendéglátóhelyhez hasonlóan itt is törekednek arra, hogy a lehető legtöbb terméket helyi termelőktől vásárolják. A burger bucija a keszüi pékségben készül, a sertéshús szabadszentkirályi, a fagylaltot az újpetrei cukrászda szállítja, a borokat pedig a Belvárd pincészettől kapják, illetve fognak érkezni vörösborok az Ebenhardt pincészetből.

A kezdeti hónapok a hely legnagyobb örömére jól sikerültek, viszont fontos számukra, hogy a keresletet télen is fenn tudják tartani. Emiatt jelenleg is folyamatban van a belső tér kialakítása (most a székek és asztalok kinn vannak, ami egy ilyen zöld területen hangulatos, de a hideg időben nem működőképes). Ezenkívül még azt tervezik, hogy a téli időszakban a szezonális halak helyet nagyobb arányban fognak helyet kapni hagyományos egytálételek a napi ajánlatok között. Hogy ez milyen lesz, azt már most kíváncsian várom.

Fotó: Hegedűs Tünde

Természetesen ez a látogatásunk sem zárult kóstolás nélkül. Én a névadó ételt, vagyis a sült pisztrángot próbáltam ki, amelyhez friss saláta jár köretként, de nekem még egy kis sült krumplival is kedveskedtek. Kolléganőm pedig a pulled pork burgert kóstolta meg szintén burgonyával. Ami meglepett, hogy a „kis adag” hal 23 dekánál kezdődik az étteremben. Ez objektív mércével mérve egyáltalán nem kis mennyiség, még úgy sem, ha egy egész halnak vannak olyan részei, amit nem lehet megenni. De így is ez tisztán több mint 15 deka halat jelent, ami igen tisztességes adag. És akkor a közepes és a nagy adagokról még nem is beszéltem. A pisztráng íze egyébként nagyon finom, érződik rajta a munka és a nem túl intenzív fűszerezés sem zavar, sőt, még jobban kihozza a hal eredeti ízét. Aki olvassa a bejegyzéseimet, tudja, hogy néhány hónapja a TV torony éttermében is pisztrángot ettem, de ott egy nagyon elegáns éttermi formában. Ez most egy sokkal egyszerűbb, hagyományosabb elkészítés volt, mind a hal, mind a köretelemek tekintetében, de ami engem illet, ez egyáltalán nem érdekel. A hely hangulatához ez a pozitív értelemben vett egyszerűség nagyon illik, ízekben pedig nem maradt alul az étel a TV toronyban lévőhöz képest. A saláta sem tartalmaz semmi világrengetőt, viszont minden zöldség friss, finom benne, és bőséges mennyiséget adnak ebből is (ami benne van az étel árában), tehát önálló köretként funkcionál. A krumpli is finom, frissen készül, optimálisan fűszerezett, bár szerintem a kétféle köretből az egyik is bőven elég a halhoz, de az sosem baj, ha többféle ízt kóstolunk egy ebéd során. A pulled pork burger a kolléganőm elmondása alapján szintén nagyon finom volt, én azt nem kóstoltam. De talán majd legközelebb! Az biztos, hogy a hal után nagyonis kedvet kaptam hozzá. Ha ti is, akkor látogassatok el a Malomvölgyi tó partjára és élvezzétek a hely kínálatát!

A hely elérhetőségei:

Megközelítés: Malomvölgyi I-es tó (Kökényi tó), sorompótól kb. 200 méterre.

Telefon: (70) 202 9387

Facebook-oldal: https://www.facebook.com/borzipisztrangozo/

Van hely, amiről szívesen látnál cikket? Írd meg az info@bahir.hu e-mail címre!