A szeptember 10-én publikált Élő Bolygó Jelentés rámutat, hogy itt az ideje tudomásul vennünk a természet visszajelzéseit, vagy 8 milliárd ember jövőjét tesszük kockára.

A WWF kétévente készíti el Élő Bolygó jelentését, ami Földünk aktuális állapotát igyekszik bemutatni. A jelentés tudományos alapokon elemzi az emberi tevékenység bolygónkra gyakorolt hatását.

A frissen publikált 2020-as jelentés igen negatív képet fest le. Eszerint a természetes állapot teljesen felbolydult és Földünk egyértelmű vészjelzésekkel figyelmeztet erre… A kérdés pedig az, hogy hallgatunk-e erre.

A jelentés hangsúlyozza, bolygónk kritikus állapotban van, amit a számok is alátámasztanak: 1970 és 2016 között a világ fajainak populációja döbbenetes mértékben, 68%-kal zsugorodott. A leginkább érintett területek az édesvizek populációi: maguk az élőhelyek 90%-a tűnt el, az édesvízi populációk pedig 84%-kal csökkentek.

Ezen túl, a vadon élő fajok ötödét fenyegeti a kihalás veszélye, és a növényfajok sem érintetlenek, sőt, a WWF Magyarország igazgatója, Sipos Katalin elmondása szerint a dokumentált növényfajkihalás az emlősök, a madarak és a kétéltűek együttes csökkenésének kétszerese.

„A bolygó élővilága kritikus állapotban van, és meg kell végre értenünk, a mi túlélésünk is ettől függ: gazdaságunk és egészségünk a természetre épül, és csak akkor leszünk képesek megóvni a biológiai sokféleséget és gazdasági egyensúlyt, ha ezt a tényt elfogadjuk.” (Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója)

Ahhoz, hogy mindez megváltozzon, David Attenborough természettudós, a WWF nagykövete szerint mind az élelmiszer-termelésünk formáját, mind az energia előállításunk módját, mind a nyersanyagok felhasználását és mind a tengerek kezelését át kell alakítanunk, mégpedig rendszerszíntű változtatásokkal.

„De mindezek felett leginkább a hozzáállásunkon kell változtatni: ahelyett, hogy a természetre úgy tekintünk, hogy ’jó, ha van’, el kell fogadnunk végre, hogy a legnagyobb és egyetlen szövetségesünk az egyensúly helyreállításában.” (David Attenborough természettudós, a WWF nagykövete)

Fontos megemlíteni, hogy a koronavírus okozta globális járvány is az egyik látványos tünete, hogy bolygónk egészsége felborult; mindez pedig rámutat arra, nem folytathatjuk ott, ahol abbahagytuk.

Az Élő Bolygó Jelentés magyar nyelvű összefoglalója ide kattintva érhető el; a teljes, angol nyelvű jelentés pedig innen tölthető le.

Forrás: WWF