Az amerikai hatóságok szerint már több mint 30 ember vesztette életét az Egyesült Államok nyugati partján tomboló tűzvészben. 

Oregon, Kalifornia és Washington államokban pusztító erdő- és bozóttűz, miatt rengeteg embernek kellett elhagynia otthonát. Csak Oregon államban több tucat ember tűnt el, az ő hollétükről eddig semmi információ nincs.

Joe Biden a demokrata párti elnök-jelölt szombaton azt mondta “a klímaváltozás már közvetlen veszélyt jelent az életünkre”. Továbbá a jelenlegi elnököt hibáztatta, aki szerinte klímaszkeptikus és tagadja az igazságot. 

Ezzel szemben Donald Trump hétfői kaliforniai látogatása során a nem megfelelő erdőgazdálkodást nevezte meg a jelenlegi erdőtűz okának. 

Szakértők szerint eddig nagyjából már akkora terület perzselődött fel, ami megegyezik New Jersey állam területével, tehát közel 22.600 km2 vált a tűz martalékává. Ez nagyjából 5 Baranya megye méretű terület. Jelenleg több mint 14 ezer tűzoltó küzd a lángok ellen.

Kate Brown Oregon állam kormányzója csütörtöki sajtótájékoztatóján példa nélkülinek nevezete a jelenlegi tűzvészt. Sajtótájékoztatóján elmondta, hogy eddig öt kisebb várost pusztított el a tűz, és fel kell készülni, hogy jelenleginél nagyobb lehet a tűzvész áldozatainak a száma.

A San Francisco Chronicle című lap arról írt szedán, hogy San Francisco városát szinte teljesen sötétségbe borította a füst, amit délutánra a lángok vöröses színe váltott.

A Reuters értesülései szerint az állam lakosságának nagyjából 10%-a kapott vörös figyelmeztetést, ami azt jelenti, hogy el kell hagyniuk otthonaikat, további több százezer ember sárga riasztást kapott, nekik készen kell állniuk, hogy bármelyik pillanatban evakuálhatják őket.

Gavin Newsom Kalifornia kormányzója pénteken az állam északi részén járt a károk felmérése miatt. Akkor azt mondta Newsom “A vitának vége a klímaváltozásról, ez egy klímakatasztrófa. Valódi és éppen történik”. Utalva ezzel az elnök korábbi nyilatkozataira, amikben Trump elmondta, hogy a klímaváltozás szerinte csak egy hoax.

Borítókép: csak illusztráció.