Udvardy György veszprémi érsek, pécsi apostoli kormányzó a koronavírus további terjedésének megakadályozása érdekében óvintézkedéseket rendelt el a Pécsi Egyházmegyében – értesült a pecsiujsag.hu.

A jelenlegi új koronavírus járvány elsősorban direkt módon cseppfertőzéssel terjed, azaz a vírus terjedése szempontjából a legnagyobb veszélyt a megbetegedett köhögő, tüsszögő ember jelenti. Ezért az elsődleges és legfontosabb megelőző intézkedés, hogy a szentmisén és közösségi alkalmakon a fenti tüneteket nem mutató személy vegyen részt. Ezen feltétel betartására nyomatékosan fel kell hívni a hívők figyelmét – áll a főpásztori rendelkezésben.

Külön kérik a templom, plébánia fertőtlenítő szerrel történő fokozott, rendszeres, azaz minden közösségi alkalom, szentmise utáni takarítását, különös tekintettel a kézzel gyakran érintett felületekre (például padok, kilincsek, kapcsolók).

Ezenkívül felhívják a templomba látogatók figyelmét, hogy a szentmisében a kézfogást mellőzzék, használjanak maszkot és lehetőség szerint tartsák be egymástól a legalább másfél méteres távolságot.

Kiemelten kérik, hogy mindenki tartsa be az illetékes hatóságok előírásait, az egyházi intézmények fokozott és folyamatos szellőztetése, és a fertőtlenítő szerek kihelyezése pedig minden esetben legyen biztosított.

A rendelkezés záró soraiban kitérnek arra, hogy a házi betegellátásban szenvedő betegek látogatása során a fent felsorolt higiénés előírások betartása kiemelten fontos.

forrás, kép: Pécsi Egyházmegye