Idén ötödik alkalommal kerül megrendezésre a Bőköz fesztivál az Ormánságban. A Bőköz Fesztivál négy ormánsági kistelepülés, Kémes, Szaporca, Tésenfa, Drávacsehi és a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága ŐsDráva Látogatóközpontjának összművészeti rendezvénye, amely a falvak egyedi arculatára, jellegzetes hagyományaira, értékeire, a helyi aktivitásokra és az ökoturizmusra, valamint a fesztiválra meghívott művészek, művészcsoportok kreativitására épül.

A különleges fesztivált hagyományteremtő céllal először 2016-ban rendezték meg, az esemény pedig elsősorban azt szeretné bebizonyítani, hogy a minőségi fesztiválnak is van helye, illetve létjogosultsága egy a fővárostól 280 kilométerre levő mikrorégióban, a Bőközben.

A programok egy részének ezúttal is a Szaporcai Cifraház ad majd otthon, ám a jól ismert helyszín mellett ezúttal Tésenfán is várják a látogatókat, erről Bozsits József a Vidéken Jó! Alapítvány elnöke mesélt a lapunknak.

Bozsits József elmondta, hogy mindkét helyszínen interaktív programokkal várják a résztvevőket, a pénteki napon, filmes fotós foglalkozás keretében próbálhatják majd ki magukat a látogatók és engedhetik szabadjára a kreativitásukat, a szombati napon pedig a gasztronómiáé lesz elsősorban a főszerep. A program során a hagyományos ormánsági, valamint az itt élő cigányság gasztronómiai értékeire épít. Szaporcai és tésenfai asszonyok készítik az ormánsági kötött tészta levest, a cigánylecsót és punyát, azaz cigánykenyeret. A fogásokat, recepteket bárki ellesheti, és végül természetesen megkóstolhatja az ételeket.

Ami nagyon fontos, hogy a szombati gasztronómiai program a Vidéken Jó! Alapítvány Étkek-értékek-értetek című, az ormánsági, valamint a helyi roma közösség gasztronómiai hagyományaira épülő ifjúság, identitás, közösség és képességfejlesztést célzó projektjének keretében, a Tesco 2019-ben meghirdetett „Ön választ, mi segítünk” elnevezésű programon vásárlói szavazás által elnyert támogatással valósul meg – árulta el az alapítvány elnöke.

A fesztivál utolsó napján pedig kenyér sütésre invitálják a résztvevőket: a program a vidék gasztronómiai értékeire épít. „Készül kovászos kenyér és sok-sok finom rétes, mindenféle töltelékkel. Bárki megnézheti vagy akár ki is kipróbálhatja a kenyér és rétes készítés fogásait, és végül természetesen megkóstolhatja a kisült finomságokat” – mondta Bozsits.

Közös rétes nyújtás a Szaporcai Cifraházban

Ahogy azt már fentebb is említettük idén Tésenfán is várják a látogatókat a Kossuth utca 72-ben, ahol a látogatók megismerkedhetnek egy hagyományos ormánsági paraszház portájának, illetve kertjének megújulásával, melynek során a cél az, hogy visszaállítsák az eredeti állapotot, mindezt hagyományos építési módszerekkel. Az érdeklődők figyelemmel kísérhetik, miként válik romhalmazból ismét a mindennapok részévé egy ilyen ház. A bemutató és kiállítás alkalmával képeket láthatnak a folyamatról, arról, hogy milyen volt a ház, milyen most és milyen lesz majd a jövőben. A látogatók bepillantást nyerhetnek a felújításba, a bátrabbak akár még a meszelést is kipróbálhatják. Itt építjük a környék első bio-öko-permakultúrás háztáji kertjét. Teljesen mindegy ki hogyan nevezi, a lényeg a természetesség és a tisztaság mindentől, ami káros.  

Egy teknőnyi kovászos kenyér az udvari kemence előtt

Bozsits József a kérdésünkre elmondta, hogy idén még több látogatók várnak, mint tavaly, ám a pontos számot megsaccolni nem lehet. Szerencsére évről évre több a látogató. Megkeresésünkre azt is elmondta, hogy a koronavírus-járvány miatt számos óvintézkedést vezettek be, illetve kiemelte, hogy a főzések alkalmával eleve több higiénia szabályt is be kell tartani, így kiemelt figyelmet fordítanak a biztonságra. A fesztivál weboldalán is található egy részletes tájékoztató, amiben arra kérik a látogatókat, hogy használják a helyszíneken kihelyezett kézfertőtlenítőket, illetve azt írják, hogy bár a maszk viselése nem kötelező, de javallt minden érkező vendék számára. Emellett külön jelzik, hogy a fesztivál programjait kizárólag tünetmentesen lehet látogatni, illetve fontos, hogy a szervezők jogosultak a látogatók hőmérsékletének ellenőrzésére.

Bozsits Józsefet a Cifraház megújulásáról is kérdeztük, ugyanis a Vidéken Jó! Alapítvány egy Leader program keretében nyert támogatást az épület felújítására. Ennek munkálatai még várhatóan az idén elkezdődnek és nagyjából jövő novemberig tartanak majd. A Szaporcai Cifraházról tudni érdemes, hogy feltehetően a 19. század közepén épült, akkor még hagyományos hosszú parasztház volt, melyhez 1929-ben építettek hozzá még két szobát, az elmúlt években pedig a Vidéken Jó! Alapítvány programjainak ad otthont.

A ház teljes rekonstrukción esik át: kialakítanak benne egy tájszobát, egy szövőműhelyt és faműhelyt is, így a látogatóknak a jövőben, interaktív programok keretében lesz lehetőségük kipróbálni az egykori mesterségek régi eszközeit.

A Bőköz fesztivál kapcsán továbbá elmondta, hogy vasárnap délután felolvasásra kerül egy 1935-ben, Berze Nagy János által gyűjtött mese, amit Kisfali Ivett mond majd el.

A fesztivál kapcsán lényeges tudnivaló, hogy 1000 százalékban karbonmentes, ami azt jelenti, hogy a nemzeti összetartozás és a környezetvédelem jegyében a Bőköz Fesztivál szimbólumaként, üzeneteként, annak jegyében a szervezők ősszel négyszer tizenhárom, azaz 52 almafát ültetnek el a találkozó négy helyszínén (Kémesen, Szaporcán, Tésenfán és Drávacsehiben) emlékezve a százéves trianoni évfordulóra, s egyúttal tovább biztosítva, hogy a rendezvény 1000 százalékig karbonmentes maradjon.

A rendezvény szeptember 3-tól várja a látogatóit, egészen szeptember 6-ig: az eseményen minden program ingyenes, az egyes előadásokon, koncerteken a nézőtéri helyek elfoglalása érkezési sorrendben történik. A fellépők között pedig olyan nevek is találhatók, mint Szabó Balázs Bandája, Vastag Tamás, Wolf Kati és Urbán Orsi, Hamza Viktória vagy éppen a Pannon a Cigányzenekar, a teljesség igénye nélkül azonban a fellépők teljes névsora a fesztivál weboldalán található, a részletes programkínálattal együtt.