Egy hete folyamatosan emelkedik a koronavírus-fertőzöttek száma, de az elhunytak száma szinte változatlan, csak egy-egy esetet regisztrálnak – közölte az országos tisztifőorvos vasárnap az MTI-nek telefonon nyilatkozva.

A megbetegedések száma az egész világon emelkedik, a járvány második hullámának idejét éljük – jelentette ki Müller Cecília.  A koronavirus.gov.hu közlése alapján 292 új fertőzöttet regisztáltak, ezzel 5961-re nőtt a Magyarországon eddig azonosított fertőzöttek száma. Új haláleset nem történt, az elhunytak száma változatlanul 614. Az aktív fertőzöttek száma 1588, 3759-en már meggyógyultak

Müller Cecília az alacsony halálozási arányt azzal magyarázta, hogy most leginkább a fiatalok körében terjed a vírus, ezért a betegség lefolyása jellemzően enyhe. Az esetszámok főként a külföldről való behurcolás és a közösségi terjedés miatt emelkednek, ezért szeptember elseje után meg kell akadályozni a behurcolást, és fontos, hogy csak egészséges ember menjen közösségbe – emelte ki.

Hozzátette, hogy a vírus megfékezésének érdekében az alapvető higiénés szabályokat továbbra is fontos betartani, ilyen a maszkviselés és ahol csak lehet az egymástól másfél méteres távolság megtartása.

Jelenleg kilencven koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük heten vannak lélegeztetőgépen. Emellett 8633-an vannak házi karanténban és 424 270 mintavétel történt.

“Továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet, a maszkot viseljük az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Az együtt szórakozó fiatalokat kérjük, hogy ne igyanak közös üvegből, és ők is tartsák az általános óvintézkedéseket” – írták a kormányzati oldalon.

Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (2603) és Pest megyében (854) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Baranya megyében jelenleg 83 igazolt fertőzöttet regisztráltak.

MTI/koronavirus.gov.hu