Mint ahogyan arról korábban a BAHÍR is beszámolt július 14-re virradó reggel holtan találták Cserdi polgármesterért, Bogdán Lászlót. A tragikus körülmények között elhunyt politikusról most a brit The Economist magazin írt nekrológot.

A Mese egy faluról című megemlékezésben a lap arról ír, hogy a július 14-én elhunyt polgármester megváltoztatta a 350 lelket számláló Cserdiben élő emberek életét. A romos, omladozó házak és a munkanélküliség helyét a rend, a tisztaság, a parkok, az üvegházak és a földet művelő emberek vették át. A világ pedig szó szerint a csodájára járt a Cserdi csodának.

A magazin ezek mellett szót ejtett Bogdán gyermekkoráról is, melyek leginkább az éhség, a szegénység és a rasszizmus jelemzett.

“És mégis, ezt soha nem használta kifogásként arra, hogy az áldozatot játssza. Sosem panaszkodott, hanem az iskolában töltött évek után elvállalt minden munkát, amit csak kapott: felmosta a padlót, képernyőket csomagolt, majd gyártásvezető lett egy telefontársaságnál. Mindenkinek megmutatta: a cigányoknak dolgozniuk kell” – olvasható a megemlékezésben.

A The Economist beszél arról az alkalomról is, amikor Bogdán egy egyik pécsi börtönbe vitte le a Cserdiben élő fiatal fúkat, azzal a céllal, hogy elrettentse őket a bűncselekmények elkövetésétől. A lányokat pedig egyetemlátogatásra vitte, azzal a kísérlettel, hogy a továbbtanulásra ösztönözze őket.

A magazin arról is szót tesz, hogy a 46 éves korában tragikusan elhunyt polgármesternek voltak ellenségei, amiatt, mert a cigányság beilleszkedésén dolgozott, amiért az volt az álma és a célja, hogy a kisebbségben élők is úgy élhessenek ahogyan a magyarok.

Arról álmodott, hogy a reklámokban viszont láthatja a romák arcát is, hogy az általuk megtermelt élelmiszer eljut a nagyvállalatokhoz, hogy a politikai pártok nem veszik figyelembe az emberek bőrszínét” – írja a The Economist, amely kitér arra is, hogy Bogdánt sokan szerették volna látni a romák képviselőjeként az országos politika színterén. A cserdi polgármester azonban nem kért ebből, mert nem akart szerepelni vagy celebbé válni, és nem szeretett magáról sem beszélni.

Bogdánnal, aki szívügyének tartotta a Magyarországon élő kisebbségek sorsát, nagy tervei voltak, éppen ezért a cikk szerzője sem tudja, miért is vetett véget az életében valójában.

(Magyar Narancs)