12 kockázati tényező módosításával a demencia 40 százaléka megelőzhető.

Az átlag életkor kitolódásának köszönhetően a 21. században él a legtöbb idős ember a Földön, a demencia korfüggő előfordulása azonban sok országban csökkent, valószínűleg az oktatás, a táplálkozás, az egészségügy és az életmód megváltozása miatt. Ez a betegség világszerte mintegy 50 millió embert érint, kétharmaduk az alacsony jövedelmű, elmaradott országokban él.

2017-ben a demencia megelőzésének, kezelésének és a betegek ápolásának témájával foglalkozó Lancet Bizottság készített egy jelentést, amit a héten megtartott Alzheimer-szervezetek nemzetközi konferenciáján frissítve és kiegészítve mutattak be.

A 2017-es jelentésben 9 elkerülhető kockázati tényezőt azonosított a világ 28 vezető demenciaszakértője, amit kiegészítettek 3 új tényezővel, melyek együtt az esetek hat százalékával hozhatók összefüggésbe: becslések szerint az esetek 3 százaléka köthető (45-65 éves kor között történt) fejsérüléshez, egy százalékuk rendszeres nagymennyiségű alkoholfogyasztáshoz és 2 százalékuk légszennyezettséghez.

A többi faktor az összes demenciás eset 34 százalékával köthető össze, ezek pedig a következők: alacsony iskolázottság, magas vérnyomás, halláskárosodás, dohányzás, elhízás, depresszió, testi inaktivitás, cukorbetegség, és alacsony szociális élet.

Az új jelentés felszólítja az államok vezetőit és polgárait, hogy legyenek tudatosak a demencia megelőzésében, valamint irányelveket dolgoz ki és javaslatokat tesz az életmód megváltoztatására ennek érdekében.

(Nyitókép: Illusztráció)