Pénteken ünnepélyes buszátadó keretein belül Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata 10 darab elektromos buszt vehetett át, amik a városi közlekedést fogják segíteni Pécsen. Ez a jelenleg legnagyobb elektromos buszflotta az országban.

„Pécs kiemelt célja tömegközlekedési eszközeinek fejlesztése, illeszkedve az Európa 2020 stratégiához. A város a cél teljesítése érdekében tárgyú felhívásra a „Pécs Megyei Jogú Város közösségi közlekedés fejlesztése” címmel pályázatot nyújtott be. A pályázat keretében 1,7 milliárd forint támogatást nyert el, 100%-os támogatás intenzitás mellett” – olvasható az ünnepség meghívójában.

Az átadó ünnepség 10:00 órától kezdődött, a köszöntő beszédek során felszólalt Schanda Tamás parlamenti és stratégiai államtitkár, Páva Zsolt és Péterffy Attila, Pécs korábbi és jelenlegi polgármestere, Hoppál Péter országgyűlési képviselő és Krenner László, aki a BYD Electric Bus & Truck Hungary Kft. közép-kelet-európai értékesítési vezetője.

„A mai nap annak az ünnepe, hogy azt demonstrálhatjuk, hogy mint Magyarország, mint Pécs városa aktívan tesz a klímavédelem érdekében. Engem régebben nagyon mérgesített az, hogy csak a marketing szlogenek szintjén lehetett ebben a kérdésben szalagcímeket látni” – mondta Hoppál Péter a köszöntő beszédében.

2022-től kizárólag elektromos buszokat lehet üzembe helyezni a 25 ezret meghaladó lélekszámú magyar városokban. Ezáltal 10 éven belül minden második busz környezetbarát lesz az említett városokban. A cél megvalósításának érdekében 36 milliárd forint áll rendelkezésre. Pécs a pályázat nyereményének a keretéből kiépített a buszok üzemeltetéséhez elengedhetetlen infrastruktúrát is. A város egy elektromos busztöltővel rendelkező csarnoképületet is létesített. A Komáromban készült, 64 férőhelyes buszok alacsony padlósak, kizárólag elektromos hajtással rendelkeznek és képesek 300 kilométert is megtenni egy feltöltéssel.

Fotó: Talabér Ádám

Péterffy Attila köszöntőjében kiemelte, hogy az új buszok amellett, hogy kímélik a környezetet, jelentős összeget tudnak megtakarítani a városnak az üzemanyag és szervízköltség csökkenésének köszönhetően. A polgármester szeretne tovább lépéseket tenni a zöld irány felé, a város közmű cégeinek a dízel hajtású haszongépjárműit szeretné elektromosra cserélni a jövőben.

„Szeretnénk azt elérni, hogy Pécs legyen majd az otthona egy csuklós elektromos hajtású busz tartósabb tesztüzemének is” – mondta Péterffy Attila, Pécs polgármestere.

A köszöntő beszédek végeztével Krenner László ünnepélyesen átadta a buszokat Pécsnek, ami után lehetőségük volt az érdeklődőknek a buszok megtekintésére is.

Az üggyel kapcsolatban felkerestük Keresztes László Lórántot, az LMP – Magyarország Zöld Pártja frakcióvezetőjét, hogy mint helyi kötődésű, zöld politikus, hogy vélekedik a buszok átadásáról.

Személy szerint nagyszerű dolognak tartom, hogy ez a 2017-ben elindított projekt eredményes lett, és lett 10 új elektromos busza Pécsnek.” mondta a frakcióvezető.

Emellett megemlítette, hogy Hoppál Péter képviselő július 3-án az országgyűlésben nemmel szavazott arra a javaslatra, miszerint Pécs kapjon egy jelentős forrást a teljes járműpark cseréjére. Továbbá szintén a kormány javaslatára az országgyűlés úgy döntött, hogy az állam a továbbiakban nem támogatja a helyi közösségi közlekedés fenntartását.

 „Ez Pécsnek is egy megoldhatatlan anyagi teher, úgyhogy bizakodok, hogy átértékeli ezt a két súlyosan rossz döntést, és a ma elhangzott nyilatkozata alapján, kormánypárti képviselőként tesz majd ezek ellen” – fogalmazott Keresztes.

Fotók: Talabér Ádám