Augusztus első napján, szombaton a Kaposvár-Nyíregyháza mérkőzéssel kezdetét veszi a magyar labdarúgó NB II, benne két baranyai csapattal, a Szentlőrinccel és a Péccsel. A Szentlőrinc után a Pécs esélyeit vizsgáljuk meg: mire lehet képes a poraiból feltámadó pécsi csapat?

Az korábban is egyértelmű volt, hogy a Pécs nem a harmadosztályba való, de az emlékezetes 2014-es összeomlást követően több évig tartott, mire legalább a másodosztályig eljutott a csapat. A PMFC helyének a magyar futball térképén jelentősnek kell lennie, ez lebeg a vezetőség előtt is. A nagy múltú munkáscsapat hosszútávú célja nem is lehet más, mint az első osztályban való szereplés. Ez elsőre ugyan túl ambíciózusnak tűnhet, de tudatos építkezéssel elérhető.

A másodosztály tán soha nem látott erősségűnek tűnik, hiszen a Pécs mellett más vidéki fellegvárak is megmérkőznek a feljutásért, elég csak a Debrecent, a Nyíregyházát, a Győrt, a Békéscsabát vagy éppen a Szombathelyi Haladást említeni, és akkor még a borzasztóan megerősödött fővárosi Vasast nem is említettük. Ebben a mezőnyben nagyon nehéz dolga lesz a Pécsnek, de a csapatot a múltja predesztinálja a jó szereplésre.

Mi történt a csapattal holtszezonban?

Pécsett a stabilitásra voksoltak, így aztán maradt a csapatot a harmadosztály Közép Csoportjának élére kormányzó Vas László vezetőedző. A pécsi születésű edző 2018 óta irányítja a város csapatát, elkötelezettségét nem lehet megkérdőjelezni. Ez a döntés megmutatja, hogy bíznak Vasban, amire rá is szolgált, ráadásul lokálpatriótaként nem is kérdés, hogy a szíve-lelke pécsi.

Egy másik fontos hír a csapat háza tájáról a helyi legenda, Koller Krisztián visszavonulása volt. A hosszú évekig alacsonyabb szinten futballozó Koller későn érő típus volt, a csupaszív középpályás 30 is elmúlt, mire lehetőséget kapott Márton Gábor csapatában, ahol hamar alapember lett és a szurkolók kedvencévé vált. Később játszott Zalaegerszegen és Nyíregyházán is, 2016-ban tért vissza a csapathoz, ahol összesen 145 meccsen lépett pályára, ezeken 57 gólt szerzett.

Az erős mezőnyhöz nem ártott az erősítés, ami nem is maradt el: a Diósgyőrből érkező Óvári Zsoltnak és a tiszakécskei különítménynek (Preklet Csabának és Batizi-Pócsi Balázsnak) is van élvonalbeli múltja.  Fontos érkező lehet még Króner Martin, aki Debrecenben kóstolt bele az első osztályba, legutóbb a Budafok színeiben szerepelt, tevékeny részese volt a fővárosi csapat tavalyi feljutásának.

A legnagyobbat azonban kétségtelenül Bartha László leigazolása szólta. A támadó a Ferencváros neveltje, a zöld-fehéreknél 121 meccsen szerepelt, majd egy rövid kozármislenyi kitérőt követően 2010-ben Paksra igazolt. Ott 10 és fél év alatt összesen 286 NB I-es meccsen játszott, tagja volt a 2011-ben hatalmas meglepetésre ezüstérmet szerző csapatnak, így pályára lépett az Európa Ligában is. Bartha jelenleg 33 éves, így még biztosan van benne néhány erős év, jelentős erősítést jelenthet az egyébként is okosan igazoló Pécsnek. Vele a fedélzeten nem is lehet más a cél, mint a mezőny első felében végezni.

Mire lehet képes a Pécs a másodosztályban?

Ezzel a kerettel a bennmaradás nem lehet kérdés, egy esetleges kiesés hatalmas tragédiát jelentene a csapatnak. Ráadásul Orbán Viktor rábólintott az új pécsi stadion építésére, ami már a bejelentésekor több vitát generált, főleg azon megy a huzavona, hogy ki üzemeltesse a méregdrága arénát: az állam vagy az önkormányzat? Persze így is úgy is az emberek fizetik végül, csak remélni lehet, hogy a játékosok meg is töltik tartalommal a pályát.

Ez azt jelentené, hogy a Pécs küzd a feljutásért, ami elsőre ugyan nem biztos, hogy sikerülni fog, különösen ha figyelembe vesszük a Vasas és a Debrecen élvonalbeli szintű költségvetését és jelentős erősítéseit, de ha a Pécs a mezőny első felébe kerül, akkor a jövőben jogosan merülhetne fel akár a feljutás kérdése is. Az erre való esélyt kell felépíteni, ha tudatosan és okosan költenek a vezetők és a szakmai munka is a helyén van, akkor erre mutatkozhat reális esély.

A Pécs sorsolása az első körökben nem tűnik nagyon veszélyesnek, talán csak a második fordulóban sorra kerülő nyíregyházi túra tűnik nehéznek. Az újabb baranyai derbire majd augusztus 30-án kerül sor, akkor lesz a Pécs-Szentlőrinc. Elsőnek azonban vasárnap héttől még a Dorog érkezik a Mecsekaljára, egy győzelemmel meg lehet alapozni a jó hangulatot, reméljük erre sor is kerül majd és a Pécs visszakerül méltó helyére a magyar futball térképén!

Kép forrása: PMFC Facebook