Sorozatunkban bemutattuk a megye több települését is már: volt szó Komlóról, Bólyról és Szigetvárról, ezúttal Siklós városáról hoztunk tíz érdekességet, tartsanak velünk!

1: A Villányi-hegységtől délre, az Alföld legnyugatibb kiszögellésén, a Nyárád–Harkányi-síkon található. Harkány után az ország második legdélibb városa, ahol nagyjából 9000 fő él.

2: Siklós egyben a Siklósi kistérség központja, 53 település tartozik hozzá, ez a legtöbb Baranyában. Területileg a harmadik, népességszámra vetítve negyedik legnagyobb térség a megyében a siklósi.

3: A siklósi vár 1270 körül épült, vélhetően Siklósi Gyula kezdte azt építeni, 1543-ban foglalták el a törökök, ekkor került a térség Oszmán uralom alá. 1686-ig tartott a török megszállás, amikor is a Szent Liga visszafoglalta a siklósi várat. Katonai jelentőségét csak a Rákóczi-szabadságharc után vesztette el a vár.

4: Később a várat a Batthyány-család birtokolta, a második világháború után azonban tíz éven át gazdátlan volt a terület, csak ezután kezdődött meg a restaurálás és a régészeti munkák.

5: Siklóshoz tartozik Máriagyűd is, híres zarándokhely és kegytemplom, az egyház csodatevő szent helyként tartja számon a templomot, évente félmillió zarándok látogat ide.

6: Siklóshoz szorosan kapcsolódik Kanizsai Dorottya személye is, a 16. századi Magyarország egyik legjelentősebb női-alakja, aki a mohácsi csata után eltemettette a halottakat, emlékét számos közintézmény és utca őrzi, szerte az országban.

7: A siklósi vár azoknak is ismerős lehet, akik sosem jártak ott (persze feltétlenül pótolják, az egyik legjobb magyarországi vár-múzeum /a szerk./), hiszen itt forgatták a méltán híres Tenkes kapitányát is, ami a 60-as évek népszerű magyarországi sorozata volt.

8: Természetesen török emlékek is találhatóak a településen, mint például a Malkocs bég dzsámija, ami egészen jó állapotban maradt fent.

9: 1977 óta város, 2013 óta pedig járási központ, a jelenlegi polgármester Riegl Gábor, elődje Dr. Marenics János tizenhét éven át vezette a települést.

10: Siklóson horvát, német, szerb és román kisebbség is él. A településen híres fürdő is található, valamint egy rendkívül szép és rendezett belváros.

kiemelt kép: Hegedűs Tünde