Ez a leves, aminek a receptjét most írom, látszólag egy sima, egyszerű sertésragu leves, de a kép azért ennél összetettebb. Ez ugyanis egy tradicionális fekedi levesrecept, ami az Ízőrzők című műsorban is megjelent, amikor a faluval foglalkozott (illetve annak egy kicsit egyszerűsített változata, amelyet kevésbé gyakorlott szakácsok is el tudnak készíteni). Másrészről egy olyan leves, amelyet akár gyerekekkel együtt is el lehet készíteni. Ennek ékes példája a héten megtartott fekedi tábor, ahol mi táborszervezők is a gyerekekkel együtt készítettük és fogyasztottuk el a levest (a képek is onnan származnak). De erről az ételről úgy általában el lehet mondani, hogy a gulyáslevesekhez hasonlóan egy kiváló, tartalmas leves egy könnyebb tésztaétel előtt.

Hozzávalók:

  • 1 vöröshagyma
  • 25 dkg sertéskaraj
  • 30 dkg sárgarépa
  • 10 dkg petrezselyemgyökér
  • 1 zellergumó
  • 1 paradicsom
  • 1 paprika
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 kávéskanál őrölt bors
  • 10 dkg zöldborsó
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor zeller-és petrezselyemzöld
  • 1 fakanál sertészsír
  • 5 dkg eperlevél tészta

Elkészítés:

A zöldségeket megtisztítjuk. A sárgarépát és petrezselymet karikákra vágjuk. Egy lábasban felolvasztjuk a zsírt, és ráaprítjuk a vöröshagymát. Megpároljuk, majd beleborítjuk a felaprított sárgarépát és petrezselyemgyökeret, és ezeket is lesütjük. Közben kevés sót szórunk rá. A húst felkockázzuk, és a zöldségekkel együtt addig sütjük, amíg kifehéredik. Rászórjuk a pirospaprikát és borsot. Felöntjük két liter vízzel. Belepakoljuk a paprikát, paradicsomot, zellert, fokhagymát, a petrezselyem- és zellerzöldet.

Ezt követően lassú tűzön addig főzzük, amíg az összetevők megpuhulnak (kb. 2 órát azért számoljunk rá)! A zöldborsónak és a tésztának kevesebb főzési idő kell, így azokat csak a leves főzése közben kell hozzáadni.

Természetesen a recept itt sem szentírás, ha van olyan zöldség, amit az elkészítő vagy a gyerekek nagyon nem szeretnek, akkor az kihagyható, és a tészta sem alapeleme a levesnek, de ez tipikusan az az étel, amelynek az összetevők gazdagsága adja meg igazán a zamatát. Jó étvágyat!

Van recepted, amit szívesen megosztanál velünk? Írd meg az info@bahir.hu e-mail címre!